Reisebrev fra SPA-møte i Berlin

- Konkret jobbing med konkrete resultater som kan brukes hjemme!

av Vilde Ronge

Unison målsetting for styremøtet da vi tok runde rundt bordet første møtedag, og unison tilbakemelding da vi hadde evalueringsrunde før avskjeden fredag ettermiddag: Check!

Jeg leder seksjonen for arkivorganisasjoner i International Council on Archives, SPA – Section of Professional Associations. For første gang på de 5 årene jeg har vært med i SPA, var alle styremedlemmene til stede på årets vårmøte, denne gangen i Berlin. Bølgen! SPA har 12 medlemmer som representerer organisasjoner i følgende land: Nederland, Catalonia (Spania), Kina, USA, Tyskland, Israel, Frankrike, Chile, Canada, Polen, Senegal og Norge.

Imponerende utsikt fra møtelokalene
Imponerende utsikt fra møtelokalene

 

Vi jobbet sammen fra morgen til kveld i fire dager i strekk, spist middag sammen, tatt t-bane, tog, trikk og buss sammen, vært på sightseeing sammen og hilst på tyske arkivfolk sammen. Det har vært intenst, krevende, lærerikt, hyggelig og utrolig gøy. Jeg la opp møtet litt annerledes denne gangen, enkle endringer, men svært effektive. Vi fikk først unna alt av administrativt tjafs, deretter jobbet vi i mindre grupper som fikk ansvar for hvert sitt tiltaksområde. Gruppene presenterte resultatene fra sitt arbeid med svar på de enkle spørsmålene: hvordan, hva, hvem og når. De fire tiltakene er de som vi i styret har på tapetet den neste perioden:

-    å skaffe oversikt over all verdens arkivorganisasjoner
-    å arrangere ny filmfestival med arkivfilmer i 2019
-    å styrke arkivfaglig nettverk i Afrika, herunder å arrangere en workshop om
     arkivorganisasjoner i Kamerun i november 2018
-    å lage en verktøykasse som kan brukes av hvem som helst som vil arrangere en
     workshop om heistaler

Vi hadde også et skypemøte med Anthea Seles, den nye generalsekretæren i ICA, som var svært nyttig. Vi sa hva våre forventninger til henne og sekretariatet i Paris er og spurte hva hennes og deres var til oss, og fikk svar. Det er alltid nyttig å diskutere forventinger, en forutsetning for fruktbart forhold faktisk! Vi gjennomgikk nettsiden til SPA i fellesskap og diskuterte også hvordan vi ellers best skal kommunisere med medlemsorganisasjonene våre.

pa_besok_hos_arkivstudenter_ved_universitetet_i_potsdam_mindre_0.jpg
På besøk hos arkivstudenter på universitetet i Potsdam

Det viktigste med SPA er jo nettverket, men for at det skal være den ressursen det kan være, må vi vite om hverandre.

Siste møtedag hadde vi åpen time der de som hadde lyst kunne melde på fagsaker de ville diskutere.

Piotr fra Polen fortalte om forretningsideen til arkivorganisasjonen sin. De leverer lagringstjenester for papirarkiver, spesialiteten er arkiv etter nedlagte virksomheter. Det er en forholdsvis lukrativ forretning, inntektene har muliggjort bygging av flere helt nye og moderne magasiner, og de har 15 fulltidsansatte over hele Polen.

Pierre-Frederic fra Frankrike fortalte om et prosjekt den franske arkivorganisasjonen har etablert i et forsøk på å få engasjert flere av sine medlemmer. De har formet tre spørsmål: 1) hvordan bør begrepet arkiv defineres i loven 2) hvor bør arkivtjenesten være organisert i en virksomhet 3) hva er bevaringsverdige dokumenter for samfunnet. Disse spørsmålene har alle tillitsvalgte fått i oppgave å formidle og diskutere med interesserte. Resultatet vil foreligge i løpet av sommeren.

Alassane fra Senegal vil revitalisere og styrke arkivorganisasjonen han representerer og ønsker å bruke den kompetansen og erfaringene som SPA besitter, i sitt arbeid. Han tenker også at det arbeidet kan gagne flere naboland til Senegal.

Sistemann ut var Bert fra Nederland. Han står på valg som styreleder for den nederlandske arkivorganisasjonen nå i juni og ønsket innspill til sin programerklæring. Vi tok en runde rundt bordet og var enige om følgende elementer som viktige: synliggjøring og branding, arkivenes relevans i et digitalt samfunn, nasjonalarkivenes rolle i arkivdanningen, å være åpne for andre og utradisjonelle alliansepartnere og til sist: lobbyvirksomhet mot politikere og andre beslutningstakere.

Avslutningsvis evaluerte vi møtet, hva hadde fungert, hva hadde ikke. Jeg proklamerte et lite dikt til hver av styremedlemmene med utgangspunkt i forbokstaven i navnene deres. Cedric fra Canada repliserte raskt med et tilsvarende dikt til meg med blant annet følgende element: Vilde - Vaksine mot kjedsommelighet. Takk og ditto sier jeg, elsker SPA-vervet mitt!

 

potsdam_og_stasi-arkivet_middels.jpg
Potsdam by night                        Stasi-arkivet