Høstseminaret 2024

Holdes på Oslo Kongressenter 28. og 29. november

Foreningen INIO inviterer til det tradisjonsrike høstseminaret!
Her er noe av alt det spennende du kan få med deg på årets seminar

Presentasjonene fra seminaret finner du her: Foredrag fra seminarer

 

TORSDAG 28. november - start 10.00

Alt kan gå gale
–  gamle og nye, lokale og globale trusler

Vi lever i ei uroleg verd. På få år har vi gått frå avspenning og djup fred til opprusting, krig i Europa og ein tryggingspolitisk situasjon mange trudde vi var ferdige med. Korleis ser situasjonen ut frå lågaste nivå i forvaltninga, korleis arbeidar norske kommunar med tryggleik og beredskap, og kor godt rusta er vi til å passe på verdiane våre?
Ved Ketil Matvik Foldal, beredskapssjef Lillestrøm kommune

Kan Norges åpenhet være en trussel mot nasjonal sikkerhet?
Tilliten i det norske samfunnet og til demokratiet er avhengig av åpenhet i forvaltningen. De siste årene har vist at sivil sektor ofte er et sabotasjemål både i krig og fred. Og hvordan kan vi vite hva vi må beskytte oss mot i fremtiden? Er vi sikre på at forvaltningen i dag balanserer godt nok mellom åpenhet og sikkerhet? Statsbygg har gjennomført en god del sikkerhetstiltak grunnet nasjonal sikkerhet, men hva med resten av forvaltningen? Det hjelper lite å skjerme noe ett sted dersom andre fulltekstpubliserer det samme.
Ved Elin Kristiansen, fungerende avdelingsdirektør seksjon for dokumentasjonsforvaltning, Statsbygg

Etterkontroll av personopplysningsloven
Foreningen INIOs kommentar ved Jorunn Bødtker, styremedlem og ansvarlig for politikkutforming

Hva er Arkivverkets fokusområder, og hvordan forbereder virksomheter som får varsel om tilsyn seg?

Arkivverkets fokusområder
Ved Jacob Haugmoen Handegard, rådgiver Arkivverket
Så har vi invitert to som nylig har hatt tilsyn til å dele sine erfaringer med oss. Den ene er Lisbeth Viken, seksjonssjef fra NTNU, den andre er Vegard Arnesen, arkivleder i Frogn kommune.

Erfaringer fra tilsyn
Så har vi invitert to som nylig har hatt tilsyn til å dele sine erfaringer med oss. Den ene er Lisbeth Viken, seksjonssjef fra NTNU, den andre er Vegard Arnesen, arkivleder i Frogn kommune.

Årets arkiv 2024
Juryens annonsering av vinner og vinnerens innlegg.

Hvorfor er menneskene viktigst for å ta i bruk informasjonsklassifisering?
Mange virksomheter kjenner på utfordringen med å ha kontroll på stadig økende mengder av informasjon. Vi produserer, lagrer, deler daglig store mengder informasjon med både interne kolleger og eksterne partnere og leverandører. At informasjon havner på avveie, kan medføre store konsekvenser både for virksomheter og enkeltmennesker.  Har vi retningslinjer for verdivurdering av informasjonen vår? Hvordan er bevisstheten og kompetansen rundt informasjonshåndteringen? Hvordan kan vi bygge en kultur for høyere bevissthet om risiko ved informasjonsdeling, og hvordan kan vi bruke teknologi til å hjelpe oss?
Ved Erling Søraa, avdelingsdirektør Arkivseksjonen, Utenriksdepartementet Og Rune Stenhaug, prosjektleder, Utenriksdepartementet

Når arkivaren blir kunstig
Rogaland fylkeskommune har tatt i bruk kunstig intelligens til bruk i postmottaket og har nokre ambisiøse mål om vidare bruk av kunstig intelligens. Arkivleiar vil greia ut litt om vurderingane som er gjort, bl.a. med kvifor dei har valt å gå denne retninga, kva ambisjonar dei har og kva vurderingar som er gjort.
Ved Knut Albert Gjedrem Auestad, arkivleder, Rogaland fylkeskommune

Hvordan kan vi sammen skape en enklere hverdag på postmottak?
Dokumentsenteret i Moss kommune stilte seg dette spørsmålet og startet en spennende prosess for å finne svaret. Målet var tydelig; å sikre datafangst, redusere stress og øke mestringsfølelsen. Resultatet? Vi erstattet vår felles e-postadresse med mer effektive kanaler. Bli med på seminaret og hør hvordan vi gjorde det, og hvordan du også kan forbedre din arbeidsdag!
Ved Britt-Unni Baggerød, virksomhetsleder/arkivleder og Vegard Stokke, avdelingsleder for dokumentsenteret, Moss kommune

Slutt for dagen kl.16.50, med påfølgende middag med aperitiff, tapas og mingel for de som har meldt seg på den.

FREDAG 29. november - start 09.00

Med lov skal data deles – NOU 2024: 14
Ved utvalgsleder Camilla Selman, kommuneadvokat, Oslo kommune

I juni tok digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung imot den offentlige utredningen «Med lov skal data deles». Kommuneadvokat Camilla Selman har ledet lovutvalget som ble opprettet av Kommunal- og moderniseringsdepartementet høsten 2021.
Forslag til ny lov om datadeling skal gjøre det enklere for næringslivet, forskere, presse og andre å finne og ta i bruk offentlige data til å lage nye produkter, tjenester og løsninger.

Karianne Tung sa på pressekonferansen at «deling og bruk av data er en forutsetning for å utnytte det enorme potensialet som ligger i kunstig intelligens og maskinlæring. Samtidig viser utredningen at det er en utfordring å få tilgang til på nok data av god kvalitet, og som kan brukes videre.»

Camilla Selman presenterer NOUen for oss.

Med lov skal data deles - hvordan treffer dette fagfeltet vårt
Ved Kristine Brorson, Consulting Director Information Management i Sopra Steria

Justert retning for Orden i eget hus
Ved Joachim Fugleberg og Roger Stenbakk Olsen, seniorrådgivere i Digitaliseringsdirektoratet

Digitalarkivet – utvikling og status
Arkivverket utvikler Digitalarkivet og etter 4 år er mye teknisk infrastruktur på plass. Nå lanseres det tjenester for arkivsektoren. Jeanette Rønsen forteller om utviklingsarbeidet, samarbeidet med sektor og de nyeste tjenestene på Digitalarkivet.
Ved Jeanette Rønsen, fungerende avdelingsdirektør, Arkivverket

Fra reiseregninger til KGB-spioner: hvordan NRKs researchere går på faktajakt i arkivene?
Hvordan kan henlagte politietterforskninger, gamle folkeregisterkort, reiseregninger og offentlige rapporter belyse historier fra norsk virkelighet?
Ingeborg Rygh Hjorthen fra NRKs Researchsenter forteller hvordan NRK bruker arkivmateriale i sin undersøkende journalistikk. Hun tar utgangspunkt i saker hun har jobbet med i NRK som podkasten Spion i skjørt, nettserien om spionen Gunvor Galtung Haavik og tv-seriene Gitt bort om utenlandsadopsjon og Ukjent arving.

Når teknologien skaper dokumentasjon og muligheter.
Politiet er invitert for å fortelle om hvordan de har testet tale-til-tekst-teknologi i forbindelse med avhør. Hvor god er teknologien til å skape dokumentasjon som vi kan stole på? Hvilke muligheter gir tale-til-tekst-teknologien og hvor fort går utviklingen?
Ved Dr. Bente Skattør, rådgiver, Etterretning og etterforsking, Oslo Politidistrikt og Dr. Thomas Beka, språkteknologi, Politiets IT Enhet.

Hvordan brukes generativ KI i VG/Schibsted
Ved AI-utvikler i Schibsted Anders Haarr

Teknologi og tillit: Hvordan prioriterer Faktisk.no og hvor lang holdbarhet har egentlig en faktasjekk?
Ved Olav Østrem, konstituert ansvarlig redaktør i Faktisk.no

Sannhet, løgn og dårlig hukommelse
Hvordan jobbet skaperne av NRK-serien Makta med blandingen av sannhet og løgn og frihet til å fortelle historien?
Vi intervjuer produsent Vilje Kathrine Hagen fra Motlys og serieskaper Johan Fasting for å innsikt i dette

Slutt for dagen kl. 15.15.
 

TID:
Start første dag er kl. 10.00
. Slutt for dagen kl.17.00, med påfølgende middag med aperitiff, tapas og mingel for de som melder seg på den.
Start andre dag er kl. 09.00. Slutt for dagen kl. 15.15.

Registrering første dag starter kl. 09.00.

Vi måtte levere endelig antall til Oslo Kongressenter 21. november kl. 14.30 så frist for påmelding er dessverre ute.

 

Foreningen INIO tar forbehold om endringer i programmet